ЈКП Градско саобраћајно предузеће "Београд"
 | Информације  | Новости  |

НОВОСТИ

 
02.12.2019.
ГСП ЗАХВАЛИО ГРAДУ БЕОГРАДУ ЗA 244 НOВA AУТOБУСA
Дирeктoр JКП ГСП ''Бeoгрaд'' Рaдишa Moмчилoвић зaхвaлиo је дaнaс Грaду Бeoгрaду
Дирeктoр JКП ГСП ''Бeoгрaд'' Рaдишa Moмчилoвић зaхвaлиo је дaнaс Грaду Бeoгрaду, a пoсeбнo зaмeнику грaдoнaчeлникa Гoрaну Вeсићу, нa пoдршци кojу oвo прeдузeћe имa oд њeгa.
– Oвe гoдинe je извршeнa нaбaвкa 244 нoвa aутoбусa и тaкo je у jeднoj гoдини oбнoвљeнa трeћинa aутoбускoг вoзнoг пaркa овог градског саобраћајно предузећа. To je нajвeћa пojeдинaчнa нaбaвкa aутoбусa у jeднoj гoдини у истoриjи ГСП-а, кoja трaje 127 гoдинa. Нaрeдних нeдeљa ћeмo рaсписaти тeндeрe зa купoвину 100 зглoбних aутoбусa сa дизeл мoтoримa и 40 трoлejбусa, зa штa су oбeзбeђeнa финaнсиjскa срeдствa – рекао је Момчиловић.

Како је истакао, кaдa тe нaбaвкe буду рeaлизoвaнe, прoсeчнa стaрoст aутoбусa у ГСП-у бићe oкo пeт гoдинa, a прe сaмo шeст гoдинa стaрoст aутoбусa билa je прeкo 11 гoдинa. Прoсeчнa плaтa вoзaчa у ГСП-у 2013. гoдинe изнoсилa je oкo 49.000 динaрa, a у jaнуaру слeдeћe гoдинe изнoсићe oкo 71.000 динaрa.
– Нa нaмa je сaдa дa oпрaвдaмo пoдршку кojу нaм грaд пружa – рeкao je Moмчилoвић. Oн je дoдao дa су сe испoрукoм свих 174 aутoбусa стeкли услoви дa ГСП нaплaти кoмпaниjи ''Хajгeр'' пeнaлe зa кaшњeњe у испoруци.
– Сaдa кaдa су сви aутoбуси испoручeни, стeкли су сe услoви прoписaни угoвoрoм дa ГСП нaплaти кoмпaниjи ''Хajгeр'' пeнaлe зa кaшњeњe у испoруци у изнoсу oд 1.77 милиoнa eврa. Зaхтeв зa исплaту пeнaлa пoслaћeмo oвe нeдeљe – рeкao je Moмчилoвић.
почетак стране

01.12.2019.

ОД ДАНАС НА УЛИЦАМА ПРЕСТОНИЦЕ 174 НОВА АУТОБУСА
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас примопредаји 174 нових соло аутобуса
Заменик градоначелника Горан Весић присуствовао је данас примопредаји 174 нових соло аутобуса – кинеске компаније ''Хајгер'', истакавши да је ово највећа набавка аутобуса у историји ГСП ''Београд'' и да ће се они већ данас наћи на улицама престонице. Догађају у саобраћајном погону ''Kосмај'' присуствовали су помоћник градоначелника Андреја Младеновић, градски секретар за саобраћај Душан Рафаиловић, директор ЈКП ГСП Београд Радиша Момчиловић, представници Амбасаде Народне Републике Kине у Београду, као и представници компаније ''Хајгер''.
Весић је истакао да је данас велики дан за Београд, јер ће се од данас на улицама престонице наћи 174 нова аутобуса, чија је вредност 35 милиона евра. Он је подсетио да је у јуну купљено 70 нових аутобуса, који су плаћени око 10 милиона евра.

– Што само значи да смо ове године за Градско собраћајно предузеће обезбедили 244 нова аутобуса, укупне вредности 45 милиона евра. То је највећа појединачна куповина аутобуса у једној години у историји ГСП-а – указао је Весић. Он је најавио расписивање набавке за нових 100 зглобних аутобуса, 40 тролејбуса и 10 електроаутобуса.
– То је додатних 150 нових возила од наредне године, а укупно 395 у последњих годину и по дана, и када ће већи део возног парка ГСП-а бити обновљен. Тада ће просечна старост возила бити мања од пет, што је просек у Европској унији, док је пре шест година просечна старост возила ГСП-а била 13 година – указао је заменик градоначелника. Он је истакао да је градски саобраћај можда најважнији вид услуге Града Београда према грађанима, подсетивши да је веома важно да се обезбеде квалитетне услуге, као што је важно и да се плаћа градски превоз.

Наш циљ је да прво обезбедимо нове аутобусе да би смо покренули кампању за куповину карата у градском превозу. Верујем да ће и ова набавка нових аутобуса бити додатни стимуланс грађанима да схвате да Град чини максимум да обезбеди квалитетне аутобусе, које ће већ данас грађани Београда моћи да користе – истакао је Весић. Он је подсетио да од данас ступа на снагу Одлука о достави возила на територији града Београда. Достава, како је прецизирао, неће више бити могућа са саобраћајница и тротоара, а све у циљу и бољег функцонисања градског превоза.
– Један од основних разлога такве одлуке, осим увођење реда у град је да би функционисао градски превоз. У наредном периоду ћемо се позабавити увођењем нових жутих трака у појединим улицама за градски превоз, а које ће се користити само у шпицу, јер наш приоритет је проходност јавног превоза. У Београду се, подсетићу у последње три године на годишњем нивоу региструје 50.000 нових аутомобила, због чега јавни превоз и великих гужви не може да испоштује сатницу. Урадићемо све како би јавни превоз имао потпуни приоритет и ту неће бити никаквог компромиса – нагласио је Весић и захвалио се кинеским партнерима на доброј сарадњи и пријатељском односу наше две земље. Он је указао да је кинеска компанија ''Хајгер'' победила на отвореном тендеру.
– То је још један доказ да кинеске компаније не само да могу да конкуришу европским и светским компанијама, већ и да их побеђују на тендерима – закључио је заменик градоначелника.

Саветник у Амбасади Kине у Београду Танг Сјаодонг рекао је да је данас велики дан будући да је отворено тржиште Србије и за ову област и компанију ''Хајгер'', те да се нада да ће то пратити и задовољство грађана квалитетном и удобном вожњом. Директор продаје у компанији ''Хајгер'' Хаифенг Јианг такође је истакао да је задовољан што је компанија добила прилику да буде на услузи свима који користе градски превоз. Он је додао да ''Хајгер'' продаје возила широм света, и да је за представнике те компаније било важно да се нађу и на овом тржишту. Директор ЈКП ГСП Београд Радиша Момчиловић је подсетио је да је то предузеће ове године извршило највећу обнову аутобуског возног парка у својој историји – дугој 127 година.
почетак стране

23.10.2019.

ОДГОВОР ПР СЛУЖБЕ ЈКП ГСП БЕОГРАД
Саопштење за јавност
У вези данашњег обраћања градског одборника Николе Јовановића, у коме тврди да је директор ГСП Београд слагао јавност када је путем саопштења издатог 8.10.2019. године рекао да је ГСП извршио наплату пенала ХИГЕРУ због кашњења са испоруком нових аутобуса, обавештавамо Вас о следећем:
Дана 8.10.2019. године директор ЈКП ГСП ''Београд'' је издао саопштење у коме је наведено да ће ЈКП ГСП ''Београд'' извршити наплату пенала, а не да је исто извршено.
Да би се извршила наплата пенала потребно је да се изврши комплетна испорука уговорених возила и утвди тачан број дана кашњења са испоруком, како би се прецизно извршио обрачун пенала, а све са Уговореним правима и обавезама. Тада ће последње плаћање за аутобусе бити умањено за утврђени износ кашњења и тако се према уговору и закону наплаћују пенали за кашњење.
ГСП Београд је 8.9.2019. званично упутио допис ХИГЕРУ у ком је наведено да ће се у случају кашњења са испоруком наплатити пенали. Тако су се стекли услови да се пенали наплате.
Изношењем неистина, господин Јовановић очигледно има намеру да обмањује јавност, унесе немир међу Београђане и да нанесе штету ГСП. ГСП ће извршити наплату пенала, у складу са законским процедурама и обавезама које су дефинисане потписаним Уговором о набавци аутобуса са предузећем ХИГЕР.
ГСП, град Београд и Београђани никако неће бити оштећени, него ће имати само користи од набавке нових аутобуса које се огледају у редовнијем превозу, превозу аутобусима који су удобни, климатизовани, нископодни и са моторима најновије генерације који минимално загађују околину. Разумемо младост и неискуство Јовановића који очигледно не разуме комунални систем и како функционише привреда али то га не ослобађа одговорности да јавно износи неистине.
почетак стране

07.09.2019.

ГОРАН ВЕСИЋ, ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА НА ОБЕЛЕЖАВАЊУ ДАНА КОМУНАЛНЕ ДЕЛАТНОСТИ
Дан комуналне делатности је историјски дан и моменат да се каже хвала радницима из комуналног система
Заменик градоначелника Горан Весић, помоћник градоначелника Андреја Младеновић и главни градски урбаниста Марко Стојчић присуствовали су данас (7. септембар 2019. године) обележавању Дана комуналне делатности, који се први пут организовао у српској престоници.
Они су на платоу испред Старог Двора обишли штандове београдских комуналних предузећа, упознали се са њиховом механизацијом и разговарали са радницима. Весић је истакао да је ово историјски дан, као и моменат да град Београд и грађани кажу хвала радницима комуналих предузећа.
- У комуналном систему града Београда ради више од 20.000 људи. То су људи који одржавају паркове, који је греју овај град, који га чисте и снабдевају водом, који воде рачуна о паркирању и превозу, али и о животињама, комуналном реду и осветљењу. За њих не постоји радно време, не постоји викенд и празници, јер комунални систем мора да функционише сваки дан, и то је наша обавеза према грађанима Београда - истакао је Весић.

Такође је додао да посао који обављају радници комуналних предузећа не може да се ради без љубави према граду и без осећаја одговорности.
- А радници комуналних предузећа је имају и то не може да се надоканади ни са једном платом, јер знам кроз какве проблеме на двеном нивоу пролазимо у решавању тих проблема, како би овај град могао нормално да функционише – указао је заменик градоначелника.
Он је истакао да је комунална услуга у Београду све боља, као и да то може да се види и према изложеним машинама које користе комунална предузећа, а које су купљене у протеклих неколико година.
– Возни парк је протеклих неколико година озбиљно обновљен. То је зато што ова градска власт води више рачуна од својих претходника, као и зато јер Град у буџету има више новца. Пре пет година град Београд је имао у буџету 630 милиона евра, док је ове године он достигао милијарду и 134 милиона евра. Из тог разлога већ другу годину за редом исплаћујемо солидарну помоћ радницима у комуналном систему и запосленима у Градској управи, не зато што је то солидарна помоћ, већ зато што су ти радници то зарадили – указао је Весић.
Он је додао да су пред градом Београдом нови изазови, јер овај град мора да се уређује и подсетио да су од ове године уведене и нове комуналне услуге као што је Врабац сервис.
– Уводићемо нове сервисе, обнављати нашу механизацију и трудити се да више пажње посветимо људима који раде у комуналном систему. Тако смо уз помоћ синдиката решили проблем радника који су по 10 или 15 година радили на одређено време – подсетио је Весић.
Он је указао да је Београд први град у свету који је почео да обележава Дан комуналне делатности и изразио очекивање да ће и други градови преузети ту добру праксу.

– Ми на овај начин треба да изазовемо осећај поноса код људи који раде у комуналном систему. И код оних који превозе грађане, и код оних који чисте град, уређују зеленило, одржавају зграде, али и свих осталих – закључио је заменик градоначелника.
Догађају су присуствовали Секретар за послове одбране, ванредне ситуације, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, директори београдских комуналних предузећа и представници синдиката.
Беоинфо 7. септембар 2019. године
почетак стране

02.09.2019.

ГРАДОНАЧЕЛНИК РАДОЈИЧИЋ:
ГСП по шеснаести пут организовао дружење и едукацију првака
Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обратио се данас ( други септембар) ђацима првацима на традиционалном догађају „Са ГСП-ом од првог разреда”, који је уприличен на платоу испред Старог двора. Градоначелник и директор ГСП-а деци су поделили пригодне поклоне поводом почетка нове школске године. Овом приликом представљена су и нова возила главног градског превозника.
Градоначелник је деци честитао полазак у школу и поручио да се овај дан памти читавог живота.
- Желим вам многа нова пријатељства, добре оцене, успеха и здравља – истакао је градоначелник.
Он је подсетио да се манифестација дружења и едукације првака одржава већ шеснаести пут, на чему је захвалио ГСП-у.

– ГСП овај дан користи да подсети децу на правила која морају да се поштују у саобраћају, јер нам је свима њихова безбедност на првом месту – казао је Радојичић.
Градоначелник је нагласио и важност градског превозника у функционисању вишемилионског града.
– Данас стартује зимски режим вожње са 350 возила више и верујем да ће то омогућити боље функционисање превоза – рекао је Радојичић.
Градоначелник је и лично деци указао на нека правила безбедног понашања у саобраћају, али и на важност нових еколошких возила која су постала део система јавног градског превоза.

Догађају су присуствовали секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш, секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и директор ЈКП ГСП „Београд” Радиша Момчиловић.
Радиша Момчиловић је истакао да је ГСП пријатељ свих житеља Београда – од најмлађих до најстаријих.
– Данас је започела нова школска година и ГСП по шеснаести пут посвећује време новим школарцима. ГСП има обавезу да превезе наше најмлађе ученике до школе, пре свега безбедно и на време – рекао је Момчиловић и пожелео срећан почетак нове школске године.
Беоинфо 2. септембра 2019.
почетак стране

16.08.2019.

ОДГОВОР ПР СЛУЖБЕ ЈКП ГСП БЕОГРАД
Поводом изјаве за медије запосленог, Небојше Алексића
Пре свега, упућујемо извињење целокупној јавности из разлога забринутости коју је неистинама, лажима и обманама изазвао наш запослени, Небојша Алексић. Зато користимо прилику и апелујемо на медије да све информације из њима знаних извора провере на званичном сајту ГСП-а где су јавно и транспарентно постављене управо из оваквих разлога или путем информативне службе.
Поред изузетно тешке ситуације у Европи која се односи на недостатак возача излагањем додатним напорима обезбеђен је потребан број извршилаца на овој позицији и Београђани немају ни један разлог да брину да ли ће имати ко да их превози.
На данашњи дан у ЈКП ГСП „Београд“ је запослено 5802 радника од чега:
• 2756 возача
• 1484 у сектору саобраћаја (мајстори, одржавање)
• 1562 на осталим позицијама
Просечна плата возача за месец јул је износила не 40.000,00 већ 62.690,00 РСД.
Како је запослени Небојша Алексић, чијем синдикату је од наведеног броја запослених поверење указало само 10 људи, извршио манипулацију и злоупотребу информација у циљу застрашивања суграђана менаџмент је донео одлуку да му изда упозорење.
Истичемо сарадњу са нашим оснивачем и замеником градоначелника, господина Горана Весића, који је предузео све мере на ревитализацији и модернизацији возног парка, побољшању материјалног статуса запослених и услова рада.
Тај вид сарадње се посебно огледа у обнови возног парка, у октобру ћемо имати укупно 244 нова аутобуса на нашим улицама.
Напомињемо да је просек плате возача у јулу 2018.г. износио 53.026,10 рсд, а сада је 62.690,00 РСД.
У односу на 01.03.2019. г. када смо имали 2682, сада имамо 2756 возача.
У складу са најавам заменика градоначелника, господина Горана Весића на овоме се неће стати додатни напори ће се и даље улагати у побољшање материјалног статуса запослених, модернизацију и обнову возног парка.
почетак стране

14.10.2018.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРЕДУЗЕЋА
У част највернијих
Свечани ручак и додела награда запосленима у ЈКП ГСП ''Београд'' за дугогодишњу верност колективу организовани су, 14. октобра, у ресторану ''Друштвене исхране'' на Дорћолу.
Свечаности су присуствовали слављеници, представници Оснивача, менаџмент Предузећа, као и делегација синдиката ОАСА из Атине.
Свакако најсвечанији део прославе била је додела признања. Гсповцима, који у Предузећу раде већ 30 и 40 година, плакете и симболичне поклоне предао је Радиша Момчиловић, в.д. директора Предузећа.


Највише пажње у овогодишњем богатом и разноврсном програму освојио је одломак из представе ''Пут у будућност'', на који су нас водили троје глумаца Народног позоришта: Димитрије Илић, Данијела Танкосић и Никола Тодоровић. Духовите реплике возача, кондуктера и учитељице подсетили су све присутне на цртице из живота које га чине једноставним и лепим, радосним и богатим.

У представи су интерактивно учествовали и ђаци Техничке школе: Стефан Петровић, трећи разред аутомеханичар), Михајло Јаћиновић, 4. разред, машински техничар моторних возила – обојица освајали награде на градским и републичким такмичењима у одржавању и сервисирању моторних возила; Предраг Чавић, четврти разред, саобраћајни техничар и Никола Костић, трећи разред, возач моторних возила – сви одлични ђаци.

Велика нам је част што су тог дана са нама били представници Оснивача и пријатељи из синдиката ОАСА из Атине - пријатељи који су 1999. године довезли пет шлепера помоћи у храни и лековима

Да се слављеници осећају посебно побринуло се Културно – уметничко друштво ''Никола Тесла'', али и многобројно особље ресторана.
почетак стране

14.10.2018.

ПОВОДОМ ДАНА ПРЕДУЗЕЋА
Награђени најбољи студенти
На основу Правилника о додели спомен поклона поводом обележавања Дана предузећа, 14. октобра ове године, додељене су повеље и новчане награде најбољим студентима – дипломцима Машинског, Електротехничког и Саобраћајног факултета и то:
Ненаду Савковићу, дипломираном инжењеру машинства за најбољи дипломски рад са темом ''Погодности примене и одржавања електроаутобуса у односу на дизел аутобусе''.
Луки Јовановићу, дипломираном инжењеру електротехнике за најбољи дипломски рад са темом ''Идејно решење соларног пуњача електричних аутобуса у систему јавног градског превоза у Београду''.
Драгану Савићу, дипломираном инжењеру саобраћаја за најбољи дипломски рад са темом ''Анализа гравитационог подручја линије јавног градског транспорта путника применом дигиталних мапа и савремених уређаја за геопозиционирање''. С обзиром на то да се Савић у октобру налазио на усавршавању у Немачкој, награда му је накнадно уручена крајем новембра.
Награде и повеље младим дипломцима Машинског и Електротехничког факултета уручио је Радиша Момчиловић, в. д. директора нашег предузећа .


почетак стране

05.10.2018.

ГРАДСКИ ПРЕВОЗНИК НА 15. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ Еco Fair 2018
У корак са временом
ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на 15. Међународном сајму заштите животне средине ''Еco Fair 2018'', који је одржан од 3. до 5. октобра на Београдском сајму. На овом познатом сајму, наше Предузеће је учествовало излагањем првог електробуса у Београду.

После свечаног отварања, изложбени простор посетио је министар за заштиту животне средине, господин Горан Триван. И овом приликом, речено је да је Београд први у региону добио модерно, енергетско-еколошки најсавременије возило за превоз. Подсетимо се, пројекат набавке нових електробуса ЈКП ГСП ''Београд'' реализовао је у сарадњи са Секретаријатом животне средине и Секретаријатом за саобраћај града Београда.

Популарни електробус, као и веспу на електрични погон обишао је велики број посетилаца, а посебно интересантна била је посета првог разреда Електротехничке школе ''Михајло Пупин'' из Новог Сада. У пратњи професора, будући електричари, монтери телекомуникационе мреже, механичари за техничке и расхладне уређаје, администратори рачунарских мрежа, постављали су многобројна питања присутним гсповим инжењерима.
почетак стране

01.10.2018.

ХХХI СВЕТСКО ПРВЕНСТВО МАЈСТОРА ВОЛАНА У БЕЛГИЈИ
Наши возачи на победничком постољу
Тридесет и прво светско такмичење возача одржано је у Генту (Белгија) од 27. септембра до првог октобра ове године, у организацији Међународног удружења професионалних возача (UICR).

Три возача ЈКП ГСП ''Београд'' били су део екипе Србије и остварили изузетан резултат освојивши прво и треће место. Тако су гспови мајстори волана још једном доказали да им, ни на светском пољу, нема премца када је ова вештина у питању.
Прво место у конкуренцији Комби возила, освојио је Милоје Обрадовић, инструктор рада возача у СП ''Карбурма'', заједно са Иваном Аџићем и Ивицом Тошићем, колегама из ЈП ''Поште Србије'' и ЈКП ''Београдски водовод и канализација''. Они су прекинули дугогодишњу доминацију немачких возача.

Екипу која се такмичила у категорији камиона, чинила су два наша возача, Драган Тинтор, СП ''Нови Београд'' и Душан Тешановић, СП ''Космај'', као и Милован Јокић из СП ''Ласта Београд''. У веома јакој конкуренцији екипа Финске, Холандије, Белгије, Немачке, Швајцарске они су освојили треће место.
Наравно, ништа од овога не би било могуће без руководства Предузећа, коме се екипа захваљује на помоћи и подршци, уз поруку да је ово тек почетак. Следеће такмичење је 2020. године у Уругвају.
Наступ наших такмичара организовали су Савез возача Србије, Удружење возача Београда и Удружење возача и радника одржавања ГСП „Београд.
почетак стране

25.09.2018.

НОВИ ДИРЕКТОР ЈКП ГСП ''БЕОГРАД''
Радиша Момчиловић
Одборници Скупштине града именовали су за в.д. директора ЈКП ГСП ''Београд'' Радишу Момчиловића, дипломираног саобраћајног инжењера, на седници одржаној 25. септембра 2018. године.
У биографији новог директора Предузећа, која је достављена одборницима Скупштине Београда, између осталог пише да је обављао одговорне функције у области саобраћаја. Функцију вршиоца дужности директора Предузећа преузима са места извршног директора за саобраћај ГСП. Био је директор саобраћајних погона ''Карабурма'' и ''Земун'', а послове шефа саобраћаја обављао је у три аутобуска погона – ''Нови Београд'', ''Земун'' и ''Космај''.
Као изузетан познавалац саобраћајне струке, учествовао је у бројним градским пројектима који се односе на даље унапређење јавног градског превоза у престоници. Ожењен је и има два сина.

почетак стране

22.09.2018.

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2018.
Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена
Многобројни Београђани посетили су у суботу, 22. септембра 2018. године ЈКП ГСП ''Београд'', који је шести пут заредом учествовао у манифестацији ''Дани европске баштине 2018'', а коју организују Секретаријат за привреду Градске управе града Београда, Туристичка организација Београда и Секретаријат за културу.

Изложба под називом: ''Јавни градски превоз кроз векове – покренимо точак времена'' изазавала је велико интересовање како млађих, тако и старијих посетилаца.
У дорћолском кругу била су изложена возила која су стварала 126 година дугу историју јавног градског превоза: аутобус Лејланд, трамвај ''Чичица'', старе даме – трамваји Шкода I и ББЦ II, глачалица, трамвај Шиндлер ББЦ, ватрогасно возило ''Застава 620'', као и остала историјска грађа највећег градског превозника у региону.

Београђани су могли да посете и Ковачницу ГСП са машинама и алатима са почетка XX века. И ове године су могли да се диве вештини Живорада Саватића, последњег гсповог ковача. Готово бeз даха, наши најмлађи гости посматрали су веште Жикине руке како ''чудесно владају несаломивим гвожђем''.

Бројни Београђани могли су да погледају електробус, први аутобус на електрични погон који већ две године превози наше суграђане.
Овогодишња тема манифестације је ''Европска година културног наслеђа – уметност дељења''.
почетак стране

08.09.2018.

ГСП НА ''ORGANIC LIVE FEST''
Одрживи развој – органски викенд

И ове јесени, трећи пут за редом, ЈКП ГСП ''Београд'' учествовао је на ''Оrganic live fest 2018'', манифестацији која је одржана 8. и 9. септембра у Топчидерском парку.
Били смо део фестивала који сваке године представља достигнућа у органској пољопривреди и областима као што су обновљиви извори енергије, заштита животне средине, органски стил живота...
На ''еко тргу'' био је изложен електробус, синоним возила за заштиту животне средине који већ две године превози наше сугађане и чува наш град.
Поред тога, ГСП је у сарадњи са организаторима реализовао превоз Београђана на релацији Трг Републике – Топчидерски парк у посебно обележеном возилу. Тако је Београђанима била је још доступнија једна од најлепших зелених оаза у граду и дата прилика да посете јединствени фестивал какав је ''Оrganic live fest 2018'' .
почетак стране

03.09.2018.

ПРОФ. ДР ЗОРАН РАДОЈИЧИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК БЕОГРАДА
Лако и безбедно до школе уз ГСП
Традиционална манифестација ''Са ГСП-ом од првог разреда'' одржана је трећег септембра 2018. године испред Старог двора. Најмлађи путници градског превозника добили су на поклон школски прибор, лопте, фризбије и креативне играчке, које им је уручио градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Након што су ђаци – прваци имали прилику да уживају у представи мађионичара и најмлађих чланова КУД ''Никола Тесла'', градоначелник им је пожелео срећан полазак у први разред.


– Традиционално, 15. пут, пожелели смо првацима срећан полазак у први разред заједно са ЈКП ''ГСП Београд''. Деца су добила поклоне, уживала у пригодном програму, а нисмо пропустили прилику да поразговарамо са њима на тему првих школских дана. Малишани су добро расположени и срећни због поласка у први разред. Упознали смо их са чињеницом да је наш градски превозник ту да им помогне да лакше стигну до школе, као и шта ће Град Београд и ГСП додатно да ураде како би допринели лакшем и безбеднијем превозу ђака. Ђаке смо подсетили и на њихов део одговорности који се тиче понашања и чувања аутобуса – рекао је Радојичић.
Он је нагласио да је на Граду Београду и ЈКП ГСП ''Београд'' да дају све од себе да аутобуси стижу на време, али и да буду еколошки прихватљиви јер, како је рекао, важно је да генерацијама које долазе оставимо град са што квалитетније заштићеном животном средином.
– У наредном периоду град ће набавити 80 електричних аутобуса, што је велики допринос унапређењу заштите животне средине у Београду. Град Београд ће наставити да ради на унапређењу функционисања јавног превоза. То је дуг процес, али се надамо да ћемо на крају моћи да кажемо да смо направили значајан помак у функционисању градског превоза – закључио је Радојичић.
Промотери ГСП приказали су школарцима електробус – еколошки најсавременије возило за јавни градски превоз у региону, као и нови минибус за превоз деце.
Догађају је присуствовао вршилац дужности секретара за јавни превоз Јовица Васиљевић, као и извршни директор за саобраћај ЈКП ГСП ''Београд'' Радиша Момчиловић. Беоинфо, 3. 9. 2018.
почетак стране

06.06.2018.

Руководиоци Града Београда посетили Градско саобраћајно предузеће и најавили даља улагања.

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић и помоћник градоначелника Андреја Младеновић посетили су 6. јула 2018. године Градско саобраћајно предузеће ''Београд'' и најавили унапређење сарадње и даља улагања у то предузеће.
Тим поводом су потписали споразум о наставку сарадње са Самосталним синдикатом и Синдикатом радника запослених у ЈКП ГСП ''Београд''.
Радојичић је истакао да му је ово прва посета београдском јавном предузећу и, како је рекао, једном од најзначајних у престоници. Такође је додао да је посета још значајнија, јер Самостални синдикат ГСП данас обејежава јубилеј – 115 година деловања и подсетио да је рад синдиката веома значајан за функционисање престонице.
Потписали смо споразум са два репрезентативна синдиката о реализацији колективног уговора. Сложили смо се да имамо заједнички циљ, а то је да поправимо стање у ГСП. На обострано задовољство, сложили смо се да имамо јасан концепт у решавању инфраструктурних проблема у колективу и веома брзој набавци нових 100 аутобуса. Такође, уложићемо заједничке напоре на повећању свести грађана да купују карте за превоз – истакао је Радојичић и додао да ће те мере значајно унаредити рад Предузећа.
Он је најавио запослење нових радника како би ГСП функционисао на задовољавајући начин, а Београђани имали превоз какав и заслужују.
Директор ЈКП ГСП ''Београд'' Жељко Милковић захвалио се руководству Града на посети.
– Имамо заједничке циљеве. Договорили смо наредне кораке и верујем да ће период пред нама бити веома успешан за ГСП Београд. Тежак посао смо спроводили у протекле четири године и верујем у успешан наставак. То пре свега значи обнова возног парка и побољшање услова рада запослених, као и наставак дијалога са синдикатима – подвукао је Милковић.
Председник Самосталног синдиката ГСП ''Београд'' Зоран Антић захвалио се новом руководству града, јер су, како је истакао, у кратком року издвојили време и посетили предузеће које је лидер у јавном градском превозу на овом простору.
Он је навео да постоје бројни проблеми који су наслеђени из прошлости, а то је побољшање колективног уговора, набавка нових аутобуса, пријем запослених и решавање питања наплате превоза. Антић је поновио да Самостални синдикат данас обележава 115 година од постојања и деловања и да представља најстарију синдикалну организацију.
Догађају је присуствовао председник Синдиката радника засполених у ГСП Београд Ненад Костић.
почетак стране

22.05.2018.

НОЋ МУЗЕЈА 2018.
Београдски градски превоз победник кроз векове
У суботу, 19. маја 2018. године ЈКП ГСП "Београд" је по шести пут било учесник "Ноћи музеја", манифестације која је ове године обележила 15 година постојања.
Од 17 часова после подне до један час после поноћи, градски превозник је широм отворио своје капије за преко две и по хиљаде посетилаца. Као и претходних година, целокупно културно - историјско наслеђе највећег градског превозника у региону било је представљено Београђанима и њиховим гостима.
У духу са овогодишњом темом "Ноћи музеја" – Победе и победници – ГСП је своју поставку назвао "Београдски градски превоз - победник кроз векове" и представио је у два сегмента:

ПРВИ, који обухвата ретроспективну изложбу фотографија градског превоза између два велика рата. Фотографије су представљене у аутентичном простору трамваја ББЦ II – Браун Бовери, првом трамвају произведеном у домаћим фабрикама 1936. године.


ДРУГИ, изложба старих репрезентативних возила:
- Модел првог трамваја на коњску вучу с краја XIX века направљен уз помоћ колега из СП "Централа" – Депо Ливница и ОЈ "Централни ремонт" – Столарска радионица. Прва линија број 1 свечано је пуштена у саобраћај 14. октобра 1892. године испред Суда Општине вароши Београда на релацији Калемегдан – Славија. ЈКП ГСП "Београд" се захвалио Историјском архиву Београда на уступљеној фотографији и компанијама Info Media Group и АД "Каолин" Ваљево на помоћи.
- Лејланд - набављен током 1961/62. године. Београду је испоручено 160 ових аутобуса;
- "Чичица" - туристички трамвај настао 1976. године преправком моторних кола Ђуро Ђаковић типа 101;
- Застава 620 - хемијско ватрогасно возило С 500;
- Глачалица (гаражни број 01) - 1953. годиште, направљена од предратних моторних кола "Шкода";
- Шиндлер ББЦ (гаражни број 456) – из 1958. године. Иако намењен базелском трамвајском музеју, поклоњен је Београду 2001. године;
- Трамвај Шкода I - гаражни број 81 из 1928. године;
- Трамвај ББЦ II - први трамвај произведен у домаћим фабрикама 1936. године;
- асортиман возних карата, претплатних легитимација, маркица и исправа; поништивач карата, техничка документација и друге занимљивости из историје јавног градског превоза у Београду;

- музеј "Ковачнице ГСП" са машинама и алатима са почетка XX века - у овом аутентичном амбијенту посетиоци су могли да виде преко 25 машина и бројни ручни ковачки алат.
И ове године чули су различити светски језици; публика богата у својој различитости - бебе у колицима, млади и заљубљени парови, старији суграђани… Посећеност највећа до сада, а већ препознатљиве гспове ванилице, вода, сокићи, кафа и чај за освежење створили су атмосферу коју нам је најбоље илустровала Београђанка рекавши: "Велико вам хвала сто сте нам приказали магију Ковачнице. Заиста незаборавно искуство. Све сте много лепо спремили, осећа се домаћинска атмосфера, присност због чега сам се овде вео лепо осећала. Желим вашем предузећу још боље дане."

Ове године, локације манифестације Ноћ музеја биле су груписане у седам градских зона и осам различитих тематских тура. Поставка ЈКП ГСП "Београд" била је у програму чак четири тематске туре чиме се на још један начин показало да наше предузеће није само лидер у обављању функције јавног градског превоза, већ да има капацитет да учествује и у међународним пројектима и манифестацијама каква је, широм Европе и света, позната Ноћ музеја.


почетак стране

АРХИВИРАНЕ НОВОСТИ


Контакт телефони
Диспечерски центар 00-24
366-4040
Служба за медијски наступ
366-4047
Централа-оператери
366-4000
Говорни аутомат
30-33-370, 30-33-371
Андроид апликација

www.kudnikolatesla.rs

Место за Ваш банер

Место за Ваш банер

Место за Ваш банер Место за Ваш банер
Kнегиње Љубице 29 | 11158 Београд ПАК: 105713 Телефон: 011/366-4000
Матични број: 07022662 ПИБ: СР 100049398

Copyright: JKP GSP "Beograd" © 2016. produkcija: S.P.I.S.